Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi HastanesiBeslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 2,5litre olduğunu belirtti.
Mevsim normallerinin üzerinde sıcağa rastlayan ramazan ayında oruç tutanların sıvı alımına çok dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Akman, bu dönemde doğru ve bilinçli beslenmenin öneminin daha da arttığını vurguladı.
İnşaat, kömür ocakları ve sanayi gibi alanlarda çalışan kişilerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman, bu kişilerin sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde yararlanması gerektiğini ifade etti.
AZ SUSAMANIN FORMÜLÜ: ''SAHURA KADAR AZAR AZAR''
''Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse, gün içinde o kadar az acıkılır, susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda , kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir.
Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı , vücutta , tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur.
Yaşanan sindirim güçlüğü, vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur , yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz .
Bu şekilde düzenli olarak su alımı , bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar.''
Akman, gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere, kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini, fosfor kaybını gidermek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmelerini önerdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder