4 Temmuz 2014 Cuma

Teknoloji Gelişimi

Teknoloji gelişimi için harcanan milyonlarca lira para inanın boşa gitmiyor.


Beni şaşırtan ise yıllardır bu firmalar neredeymiş?
Hayatımızın %80’lik bir bölümünü kapsayan teknoloji hakkında biraz konuşabilir miyim ?
Sektör neredeyse artık kendini geliştirebilecek konuma geldi. “Yüzyıllardır biz nasıl yaşamışız?” sorusu sorulduğunda kimse kimseyi ayıplamasın. Neo-klasik bir beynin fikri olarak ben, ne akıllı telefonlara, ne uzay üssü bilgisayarlara, ne de diğer elektronik aletlere karşıyım. Savaş ekipmanları konusuna karşı gelebilirim fakat bu da bazı gerçekleri değiştirmeyecek(!) (Değiştirmeyecek diye de susacak değiliz)
                Hayır efendim, özürlü değilsiniz!
“Ben teknoloji özürlüyüm” cümlesini yavaş yavaş ülke çapında maziye gömmek üzereyiz. Toplu taşıma araçlarını ve eşsiz, benzersiz İstanbul sokaklarını çok sık kullanan bir birey olarak gözlemlerim;
Şehir insanlarımızın %40’ı Samsung, %25 Apple, %5’e kadar düşüş yaşayan bir Blackberry ve yaş ortalaması yüksekliğini baz alırsak %15’i ise Nokia marka telefon kullanıyor diye tahmin ediyorum. Arda kalan oranı da “kullanmayanlar ve diğer markalar” olarak nitelendirebiliriz.
Konumuzun en can alıcı noktası da “Akıllı telefonlar tam fonksiyonları ile kullanılıyor mu?”..
Türk insanının yapısı ve doğasında olan “O kullanabiliyor ise bende kullanırım” mantalitesi, yukarıdaki firmaları bir hayli zengin ediyor. (Aman efendim kullanın tabiki fakat bütçeyi sarsmadan lütfen…)
Kimi insanlarımız yediğinden-içtiğinden kesip, telefon taksitleri altında boğulup gidiyor.

Bakalım ben ne özellikler kullanıyormuşum ve sizlerin aklına gelmeyenler nelermiş ? ;
-          Tüm ev gider faturalarımı (elektrik,su,yakıt) kredi kartı ödemelerimi ve kullandığım telefon (sabit-gsm) faturalarımı akıllı telefonuma indirdiğim banka uygulaması ile 3-5 haraket dahilinde anında ödüyorum ve monotonluğumun ilk evresini tamamlıyorum..
-          Ulaşmam gereken adresi bilmiyorsam telefonun kendi tabanında bulunan “Harita” özelliği ile adresi manuel olarak girip, sesli veya görsel olarak izah alıp, adrese en kısa yoldan ulaşabiliyorum.
-          Bulunduğum konum eğer benim için özel ise, oradan anında bir fotoğraf karesini alarak, tüm sosyal medya paylaşım sitelerinde hemen, oracıkta paylaşım yapabiliyorum.
-          Yolculuk sırasında canım mı sıkıldı ? Telefonun 3g (yüksek hızda internet) özelliğini açarak, web tarayıcılarımdan herhangi birinde dizi, film, klip ile sıkıntımı giderebiliyorum.
-          Yolculuk tarihimi belirledikten sonra, cep telefonuma istediğim tüm müzikleri, bir ara kablo aracılığı ile aktarabiliyor, yolculuk boyunca dinleyerek, ruh’en yolculuğumu en aza indirgeyebiliyorum.
-          İşyerimden uzaklaşmam inanın bir şeyleri değiştirmiyor. Tüm maillerimi telefonuma kurarak, uzaktan bağlantılar ile aksaklık yaşamadan sorunlarımı giderebiliyorum.
-          Telefonumun market bölümünden istediğim herhangi bir yemek firmasının uygulamasını indirerek, “ara gelsin” ve tabiki “fırsatlar” bölümüne girerek anında sipariş verebiliyorum.(Sesli sipariş de cabası)
-          Gündemden uzak kaldığımı düşüneniniz oldu mu ? Düşündüyseniz yanıldınız…Yolda, ofisimde, evimde, telefonumdaki gazete uygulamalarından tüm güncel haberleri takip edebiliyorum.
-          Yağmurlu bir Cuma günü iş çıkış saati geldi ve arabamın anahtarı ile kontağı çevirmeden önce yapmam gereken bir şey var (?). Telefonuma “İBBTrafik” uygulamasını yükleyip gidiş güzergahlarımdaki trafik yoğunluğunu kontrol etmek, buna göre kendime gidiş şeması belirlemek..
-           
-          Borsayı takip edebiliyorum, dinlediğim bir müziğin adı veya söyleyeni aklıma gelmediyse ufak bir uygulama ile telefona dinletip anında öğrenebiliyorum. Fotoğraflarım çok klasik ise çeşitli programlarla eğlenceli oynamalar yapabiliyorum. Hava durumunu önceden kontrol edip montumu giyiyor, çıkarıp asabiliyorum. KM’lerce uzakta olan eşim-dostum ile görüntülü konuşma düzenleyebiliyorum. Karanlıkta kaldığımda el feneri olarak kullanabildiğim bir telefonum var. Hesap makinesi, pusula, ses kaydedici, kronometre, not defteri, takvim….(..) ve daha niceleri.

Yanlış anlamayın bunlar sadece benim kullandığım özelliklerden birkaç tanesi.Telefonlarınızı kurcaladığınızda neler kullanabileceğinizi göreceksiniz.
Uzun lafın kısası şudur ki; “TEKNOLOJİDEN KAÇMAYIN” hayatınızı kolaylaştırabilecek tüm özelliklerini eğer ki akıllı bir telefona sahipseniz kullanın.
Bütün özellikleri cep telefonu üzerinden yaptım ki, yanı başımızdaki en küçük birim ile bunları yapabiliyorsak daha büyük aygıtlar ile kim bilir neler yapabiliriz diye bir düşünün istedim.
Güncel olmak monotonluk değildir. Güncel olmak eşiniz dostunuzdan uzaklaştırmaz. Güncel olmak sağlıksızlık hiç değildir. Güncel olmak, cahilliği son adımına kadar itmek ve yenmektir. Güncel olmak, global yaşam standartları çerçevesindeki aile portresine dahil olmaktır.

Bilimi geliştiren bilim adamları değil, iyi öğrenip, kolay uygulayabilenlerdir.

Tolgahan Orhan
Yatırım Barter A.Ş                          

Bilişim Teknolojileri Uzmanı

1 yorum: